Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024

 


Βουλευτικές Εκλογές
Ύποψήφιοι Βουλευτικών Εκλογών

Δημοσκοπήσεις Βουλευτικών Εκλογών

Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Υποψήφιοι Αυτοδιοικητικών Εκλογών

Ευρω-εκλογές

Υποψήφιοι Ευρω-εκλογών

Εκλογές και Ενημέρωση

Greek Politics Journal

Η Βουλή των Ελλήνων

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης



Στείλτε τα σχόλιά σας
 
•GREEK POLITICS JOURNAL
  •HOME   •ΕΓΓΡΑΦΗ   •ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  

Η γνώμη μας - Εκλογές 2000


Τηλεμαραθώνιος θρίλερ...

της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΝΑΚΗ, επικοινωνιολόγου-ερευνήτριας

Κυριακή 9 Απριλίου 2000, ώρα 18.55 μ.μ.: Μετά από έναν μακρό, επίπονο και πλήρη επικοινωνιακών μηνυμάτων προεκλογικό αγώνα, έχει φτάσει επιτέλους η ώρα της κρίσης. Το βλέμμα ολόκληρης της Ελλάδας βρίσκεται στην κυριολεξία καρφωμένο πάνω στις τηλεοπτικές οθόνες. Οι συζητήσεις, τα σχόλια ή ακόμα και τα στοιχήματα για το ποιος θα είναι τελικά ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης έχουν πλέον ανάψει για τα καλά. Όλοι αναμένουν εναγωνίως την ανακοίνωση των επίσημων exit polls, που - απ' ό,τι φαίνεται - θα ανακηρύξουν τον θριαμβευτή της βραδιάς. Και ενώ η αγωνία βρίσκεται στο κατακόρυφο, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 19:00 ακριβώς, τα remote control παίρνουν φωτιά και το ζάπινγκ ξεπερνάει κάθε προηγούμενο καθώς, με εξαίρεση το Mega που βγήκε πρώτο με κλάσματα δευτερολέπτου, όλα τα κανάλια ανακοινώνουν ταυτόχρονα τα αποτελέσματα. Κι όμως, η αγωνία για εκατομμύρια ψηφοφόρους, αλλά και για εκατοντάδες υποψηφίους έχει μόλις αρχίσει...

Οι έντονοι ρυθμοί του αδιάλειπτου ζάπινγκ που ακολούθησε, καταλάγιασαν γύρω στις 22:30, όταν πλέον άρχισε να διαφαίνεται καθαρά από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια η υπερίσχυση του ΠαΣοΚ. Η 9η Απριλίου χάρισε στους Έλληνες μια βραδιά εκπλήξεων που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων-τηλεθεατών και ανέδειξε σε νικητή τις τηλεοπτικές οθόνες που καθόρισαν την εναλλαγή συναισθημάτων χαράς, ή προβληματισμού στις τάξεις των οπαδών των κομμάτων. Η τηλεθέαση των αποτελεσμάτων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με τον Τύπο, έξι κανάλια το λεπτό (!) άλλαζε ο τηλεθεατής κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά αγωνιώδους και ανατρεπτικής βραδιάς που διήρκησε συνολικά επτά ώρες και καθήλωσε μπροστά στις οθόνες τους πάνω από 2.224.000 τηλεθεατές σε όλη την Ελλάδα (Ημερησία, 12/4/00). Πράγματι, τα στοιχεία της AGB έδειξαν ότι ο συνολικός αριθμός τηλεθέασης των εκλογών της 9ης Απριλίου εμφανίζεται αυξημένος κατά ένα σημαντικό ποσοστό συγκριτικά με το 1996, οπότε ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.765.000, δηλαδή κατά 460.000 άτομα λιγότερα. Υψηλό όμως εμφανίζεται και το ποσοστό ενδιαφέροντος των τηλεθεατών, καθώς όσοι παρακολούθησαν τη μεγάλη βραδιά της εκλογικής αναμέτρησης καταγράφτηκε ότι είδαν τηλεόραση κατά μέσο όρο σχεδόν τέσσερις ώρες από τις συνολικά επτά που διήρκεσε. Ενδεικτικά επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το 97% τον ατόμων που παρακολούθησαν τηλεόραση τη βραδιά των εκλογών ήταν ενήλικες (δηλαδή 18 ετών και άνω). Μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό των τηλεθεατών-ανδρών (39,5%), έναντι εκείνου των γυναικών (38,1%), παρόλο που στις εκλογές του 1996 η αναλογία ήταν ακριβώς αντίστροφη (31,9% γυναίκες έναντι 30,4% άνδρες). Επιπλέον, όπως ήταν φυσικό, σε σύγκριση με την τηλεθέαση προηγούμενων Κυριακών, σημειώθηκε σημαντικότατη αύξηση έως και 18,9% στις εκπομπές μετά τις 17:00.

Όσο για το μερίδιο τηλεθέασης έκαστου τηλεοπτικού σταθμού στο διάστημα μεταξύ 19:00 μ.μ.και 2:00 π.μ., τα στοιχεία της AGB ανέδειξαν ως περισσότερο δημοφιλές το Mega, το οποίο έλαβε μερίδιο 38:5%, ακολουθούμενο από τον Alpha (28%), ενώ στην τρίτη θέση ήταν ο Antenna με ποσοστό 12,9%. Σε σαφώς χαμηλότερα ποσοστά τηλεθέασης κινήθηκαν το Star (4,6%), η ΕΤ-1 (2,9%) και τελευταία η ΝΕΤ (1,8%). Τέλος, ως προς τα θέματα που συγκέντρωσαν το περισσότερο ενδιαφέρον, υπερίσχυσαν σαφώς τα αποτελέσματα των exit polls (αν και, όπως αποδείχθηκε, δεν αποτελούν πάντοτε ασφαλή ένδειξη), ακολούθησαν οι κάρτες των εκλογικών τμημάτων, αλλά και η διατύπωση απόψεων και αναλύσεων από εκπροσώπους εταιρειών δημοσκοπήσεων που διετύπωναν εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.


Όροι Χρήσης του διεθνούς Κόμβου (Portal) www.eklogesonline.com

 
Προφίλ

Η γνώμη μας
Εκλογές Ιουλίου 2019

Εκλογές Μαΐου 2019

Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015

Εκλογές Ιανουαρίου 2015

Εκλογές 2014

Εκλογές 2012

Εκλογές 2006

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Μοντέλο ΔΑΠΑΠ

Τα ΜΜΕ για το GreekElections

Info-Com
Research Society


Επικαιρότητα

Σύνδεσμοι