Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Πρόσκληση για συμμετοχή στον διάλογο και στη διαμόρφωση λύσεων

του Γιώργου Α. Παπανδρέου, προέδρου του ΠΑΣΟΚ, 23/02/2004

Η παράταξή μας θα γίνει το ίδιο το μήνυμά μας, το παράδειγμα, το πρότυπο της κοινωνίας που θέλουμε. Κίνημα ανοιχτής δημοκρατίας. Κίνημα ισότητας και ισότιμης συμμετοχής της γυναίκας. Κίνημα της νεολαίας. Κίνημα της αποκέντρωσης. Κίνημα του πολίτη. Κίνημα της γνώσης και του διαλόγου. Το Κίνημά μας θα γίνει ένα μεγάλο σχολείο, ένα Διαδίκτυο ηλεκτρονικής συμμετοχής, ένα εργαστήρι σκέψης και προτάσεων.

Μπροστά στα νέα προβλήματα της εποχής δεν μας αρκεί μόνο η ισχυρή Ελλάδα. Ήρθε η ώρα του ισχυρού συμμέτοχου πολίτη. Με επίκεντρο τον ισχυρό πολίτη σχεδιάζουμε μια δίκαιη κοινωνία που μέσα σε έναν κόσμο ανασφάλειας και τρικυμίας εγγυάται ένα ασφαλές μέλος για την πατρίδα, για τη ζωή μας, για τις νέες γενιές. Τις νέες γενιές που ανοίγουν δρόμο στην παράταξή μας, ανοίγουν δρόμο στον αγώνα μας, ανοίγουν δρόμο για το μέλλον. Δεσμεύομαι απέναντι στον λαό μας ότι θα φέρω και θα φέρουμε μαζί τον πολίτη στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη νέα Ελλάδα.

Η προοδευτική και συμμετοχική διακυβέρνηση γίνεται συνώνυμη με τη συμμετοχή, με τη διαφάνεια, τη δημοσιότητα, τη λογοδοσία, την αξιολόγηση, την αποκέντρωση, την αυτοδιοίκηση, το κράτος υπέρ των πολιτών. Ο παθητικός πολίτης είναι έρμαιο της εξάρτησής του από το κράτος. Ο ενεργός πολίτης είναι δημιουργικός, υπεύθυνος, εγγυάται – με την ωριμότητά του και την ανεξαρτησία του – την αρμονική συνύπαρξη της κοινωνίας και του κράτους. Η νέα διακυβέρνηση οπλίζει το πολιτικό σύστημα με θεσμούς κοινωνικής διαβούλευσης και άμεσης δημοκρατίας, με τοπικά και περιφερειακά δημοψηφίσματα, με αναπτυξιακές συμφωνίες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με συνελεύσεις κοινωνικής διαβούλευσης, με νέες ριζικές αλλαγές και ρυθμίσεις που αφορούν τα κόμματα, το εκλογικό σύστημα, την αυτονομία της πολιτικής. Κόμματα αυτοδιοίκησης, συνδικάτα, μη κυβερνητικές και εθελοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, ανθίζουν στη νέα εποχή ως αυτοδύναμοι φορείς των ιδεών, των απόψεων του πολίτη, των επιλογών και κυρίως των αποφάσεων του ισχυρού πολίτη. Η νέα διακυβέρνηση θωρακίζει τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς απέναντι σε κάθε λογής συμφέροντα. Αναβαθμίζει τον ρόλο του βουλευτή με μηδενική ανοχή απέναντι στη διαφθορά, με καθιέρωση της λογοδοσίας, με θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και εθνικών σχεδίων δράσης εναντίον της διαφθοράς, όπως και αναβάθμιση ανεξάρτητων Αρχών, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα έχει άλλη δομή, επιτελική, μικρότερη, αποτελεσματικότερη. Εμπιστευόμαστε την τοπική κοινωνία. Θέλουμε την αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και σε επίπεδο περιφέρειας να την καθιστά τον κύριο μοχλό της περιφερειακής ανάπτυξης, να κατοχυρώνονται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ισχυροποιούνται οι Δήμοι που είναι υπεύθυνοι για την παροχή όλων πια των υπηρεσιών, το κράτος θα είναι επιτελικό, ο Δήμος θα έχει την αρμοδιότητα της παροχής υπηρεσιών, κοινωνικών υπηρεσιών, έτσι θα αλλάξουμε τη σχέση κράτους-πολίτη, έτσι θα διαμορφώσουμε μια νέα τομή στη σχέση μας εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Η νέα διακυβέρνηση θα δημιουργεί νέα σχέση κράτους-πολίτη. Το αλλάζει, γίνεται κράτος για τον πολίτη, κράτος ποιότητας, αξιοκρατίας, αξιολόγησης, λογοδοσίας, αποτελεσματικότητας. Δημιουργούμε μια κοινωνία που δεν κυριαρχείται από την ηθική των αποκλεισμών, την ξενοφοβία, την παρασιτική απασχόληση. Μια κοινωνία ίσων δυνατοτήτων, ευκαιριών, αξιοκρατικών επιλογών, ενεργού αλληλεγγύης, δίκαιης διανομής και ευημερίας, κοινωνία με πλουραλισμό, ελευθερία στις αξίες και τη διακίνηση ιδεών.

Οι στόχοι μας αυτοί είναι νέες προτεραιότητες, είναι νέοι στόχοι, είναι στόχοι που έχουν βγει από την απαίτηση του πολίτη για μια νέα εποχή, ώστε το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει μπροστά, να κάνει ανατροπές και αλλαγές. Είναι οι νέες προτεραιότητες που έχουμε βάλει γι' αυτή τη νέα εποχή. Πρώτος καθοριστικός μας στόχος είναι η επένδυση στον άνθρωπο, η προτεραιότητα στην απασχόληση. Να δημιουργήσουμε μια κοινωνία της Παιδείας. Η επόμενη τετραετία θα είναι τετραετία της παιδείας και του πολιτισμού, με συνεχή βελτίωση, αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, που το 2008 θα απορροφά το 5% του ΑΕΠ, ως δημόσια δαπάνη και αυξημένη μέσα από αναδιάταξη οικονομικών κινήτρων, ιδιωτική επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, με αξιοποίηση βεβαίως του μερίσματος ειρήνης που θα έχουμε από την εξωτερική μας πολιτική, από την πολιτική της ειρήνης και της συνεργασίας.

Θα διαμορφώσουμε με ισότητα ευκαιρίες στη διαρκή διεύρυνση των εκπαιδευτικών επιλογών για όλους, αξιοποιώντας κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, με πολιτικές εκπαιδευτικής αποκέντρωσης, διά βίου εκπαίδευσης με νέο καθεστώς απασχόλησης που συνδυάζει και την ευελιξία, αλλά και την ασφάλεια στην αγορά εργασίας. Κίνητρα και επιδοτήσεις για νέες θέσεις εργασίας, συμμετοχή και των μεταναστών στην αύξηση της απασχόλησης. Με τη συνεχή εκπαίδευση στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στους νέους μας, διευρύνουμε τις επιλογές μας, αντιμετωπίζουμε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση την ένταξή μας σε μια παγκόσμια αγορά εργασίας. Έτσι, εγγυόμαστε ότι μπορούμε να είμαστε ενεργοί και ισότιμοι πολίτες αυτού του κόσμου.

Δεύτερος καθοριστικός μας στόχος είναι η διεύρυνση της αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών δυνάμεων, η διασφάλιση, η προστασία, το δίκτυο προστασίας για το συνταξιούχο, για τον ασθενή, για τον αδύναμο. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε το δίκτυο Αλληλεγγύης, Κοινωνικής Προστασίας, τον Σχολικό Φύλακα, τη Βοήθεια στο Σπίτι, τη Κοινωνική Φροντίδα Ηλικιωμένων, το Ολοήμερο Σχολείο, τη Ενισχυτική Διδασκαλία. Θα ρίξουμε βάρος στην πρωτοβάθμια υγεία, στον Οικογενειακό Γιατρό και θα προχωρήσουμε σε αναγκαίες ρυθμίσεις, όπως είναι, μέχρι το τέλος του 2004, οι συντάξεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ να δίνονται εντός τριών μηνών με κατάθεση φακέλου μέσα από τα ΚΕΠ και μέχρι το 2004 να έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των νόμιμων μεταναστών.

Τρίτος καθοριστικός μας στόχος είναι η διεύρυνση της παραγωγικής μας ικανότητας σε ανταγωνιστική και βιώσιμη βάση. Η μεγάλη πρόκληση, όχι μόνο για την Κυβέρνησή μας, αλλά για τον αγρότη, τον επιχειρηματία, τη μικρομεσαία επιχείρηση, τον εργαζόμενο. Χρειάζονται παραγωγικές συμφωνίες παντού σε εθνικό, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με κύριο βάρος το συγκριτικό πλεονέκτημα, στο ποιοτικό μας και στο ανταγωνιστικό μας προϊόν, στον εκσυγχρονισμό, τις συνεργασίες και τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, στην καινοτομία και την επιχειρηματική πρωτοβουλία, στην ανάπτυξη μιας αποδοτικής κεφαλαιαγοράς.

Τέταρτος καθοριστικός μας στόχος είναι η μακροοικονομική σταθερότητα και η αναπτυξιακή διαχείριση πόρων. Σύνθημά μας η παραγωγική και αποτελεσματική διαχείριση του πλούτου που παράγει η χώρα, με ό,τι αυτό σημαίνει. Για σταθερό αναπτυξιακό, φορολογικό σύστημα, για πλήρη απελευθέρωση και ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, για θέσπιση νέων φορολογικών και παραγωγικών κινήτρων που επανεπενδύουν πόρους στις επιχειρήσεις που τους παράγουν, για να απελευθερώσουν δυνάμεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά και να αποδεσμεύσουν τον επιχειρηματία από τη γραφειοκρατική επιβάρυνση των συναλλαγών στο πιστωτικό σύστημα.

Οι πολιτικές μας θα είναι αποτελεσματικές μόνο όταν ο πολίτης αισθάνεται ότι συμμετέχει ενεργά στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν. Είμαστε η παράταξη με τις πιο σύγχρονες πολιτικές απαντήσεις στα προβλήματα και τα διλήμματα των καιρών. Είμαστε η παράταξη που συνδυάζει τη σιγουριά της επιτυχίας, αλλά και την τόλμη της αλλαγής.

Νέες εποχές, νέοι ιστορικοί κύκλοι, δεν ανοίγουν με παλιές δομές κομμάτων. Ο ισχυρός πολίτης, η δίκαιη κοινωνία, το ασφαλές μέλλον για την πατρίδα και τη ζωή μας, η τρίτη μεγάλη ανατροπή μας, δεν χωρούν σε ξεπερασμένες φόρμες και πρακτικές. Αλλάζοντας οι εποχές, αλλάζουμε την Ελλάδα, αλλάζουμε τη ζωή μας, αλλάζουμε την κοινωνία, αλλάζουμε και εμείς οι ίδιοι. Η παράταξή μας θα γίνει το ίδιο το μήνυμά μας, το παράδειγμα, το πρότυπο της κοινωνίας που θέλουμε. Κίνημα ανοιχτής δημοκρατίας. Κίνημα ισότητας και ισότιμης συμμετοχής της γυναίκας. Κίνημα της νεολαίας. Κίνημα της αποκέντρωσης. Κίνημα του πολίτη. Κίνημα της γνώσης και του διαλόγου. Το Κίνημά μας θα γίνει ένα μεγάλο σχολείο, ένα Διαδίκτυο ηλεκτρονικής συμμετοχής, ένα εργαστήρι σκέψης και προτάσεων. Το σύγχρονο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν θα έχει τη κλασική δομή μιας οργανωτικής μηχανής. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η δημοκρατική παράταξη που ενώνει σε κοινή πορεία δυνάμεις από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς, αλλά και τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς που συμφωνούν μαζί μας σε στόχους και πολιτικές για την Ελλάδα που έρχεται, χωρίς να τις χωρίζει η Ελλάδα που φεύγει.

Με την εκλογή μου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο για τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις: Τομή στο κράτος, τη νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη, στη διαφάνεια, στους απλούς και καθαρούς κανόνες, στην αποκέντρωση, σε ένα κίνημα διαφορετικό, ανοιχτό, απελευθερώνοντας τον δημιουργικό πολίτη. Δεύτερον, στο δίκτυο προστασίας για τον συνταξιούχο, για το άτομο με αναπηρία, για τον άνεργο, για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού. Και τρίτον, στην επένδυση στον άνθρωπο, στην παιδεία και τον πολιτισμό, στηρίζοντας, δίνοντας φτερά στον πολίτη και στη δημιουργικότητά του.

Το μήνυμά μας προς τους πολίτες είναι καθαρό και θαρραλέο. Θέλουμε μια μεγάλη παράταξη με κορμό το ΠΑΣΟΚ που θα μετατρέψει τον χώρο μας σε ανοιχτή πολιτική κοινότητα, που θα γίνει η μεγάλη χοάνη όσμωσης των προοδευτικών ιδεών, που θα γίνει ο καταλύτης της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων και των Κινημάτων, με σεβασμό στην αυτονομία τους, στον ρόλο τους, στις ευρύτερες επιλογές τους.


Προσοχή: Οροί Χρήσης του διεθνούς Κόμβου (Portal) www.greekelections.com