Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Η 7η Μαρτίου ως αφετηρία μίας νέας ιστορικής περιόδου

του Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή Α΄ Αθήνας, 20/2/2004

Το ΠΑΣΟΚ τόλμησε να αμφισβητήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Να θέσει στη δοκιμασία της λαϊκής έγκρισής τις δομές του.

Η 7η Μαρτίου 2004 είναι η συμβολική και ουσιαστική αφετηρία μιας νέας ιστορικής περιόδου στην πολιτική ζωή της χώρας μας.

Η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση αναδεικνύει τις αντιθέσεις, τις ουσιαστικές, βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που χαρακτηρίζουν την προοδευτική και τη συντηρητική παράταξη.

Για πρώτη φορά ύστερα από το 1993, οι εκλογείς δεν πρόκειται να επιλέξουν απλώς μεταξύ δύο διαφορετικών τακτικών προσεγγίσεων ενός συμφωνημένου εθνικού στόχου, όπως συνέβη το 1996 και το 2000, όταν όλα τα κόμματα - με εξαίρεση το ΚΚΕ - συμφωνούσαν στην επιλογή της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Τώρα, όπως συνέβη το 1981 και το 1993, η επιλογή αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα.

Πρόκειται στην ουσία για ένα μεγάλο ναι ή ένα μεγάλο όχι σε μια ξεκάθαρη πρόταση συνολικής ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, την οποία κατέθεσαν στην ελληνική κοινωνία ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Μια πρόταση που επιδιώκει να ξαναφέρει στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, στην καρδιά των αποφάσεων, τον Πολίτη. Να ανοίξει νέους ορίζοντες στη συμμετοχή στα κοινά, να αναδείξει τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, τα ρεύματα ιδεών και σκέψης και τους εκφραστές τους, που συχνά ασφυκτιούν μέσα στο πλαίσιο των διαδικασιών του σημερινού πολιτικού συστήματος.

Να εκφράσει αποτελεσματικά την απαίτηση των νέων ανθρώπων για έναν σύγχρονο, δημιουργικό και ταυτόχρονα οραματικό πολιτικό λόγο, που θα απαντά όμως πειστικά στην ανάγκη τους για μια κοινωνία ασφάλειας και προόδου. Για μια κοινωνία της Γνώσης, για μια κοινωνία στην οποία θα είναι πλήρως κατοχυρωμένα τα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών, στην εργασία, στην αξιοπρέπεια.

Το ΠΑΣΟΚ τόλμησε. Τόλμησε να αμφισβητήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Να θέσει στη δοκιμασία της λαϊκής έγκρισής τις δομές του. Να ζητήσει την επικύρωση μιας κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας, της εκλογής του νέου του Προέδρου, από την ίδια την κοινωνία.

Και η κοινωνία ανταποκρίθηκε με την εκπληκτική συμμετοχή ενός εκατομμυρίου και πλέον πολιτών, που απέδειξαν με αυτόν τον τρόπο ότι ο μύθος της απάθειας, της αδράνειας, της αποστροφής που καλλιεργούσαν συστηματικά οι κήρυκες του «τέλους των ιδεών», δεν αντέχει μπροστά στην αλήθεια της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Κάναμε ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα. Όμως, το βήμα αυτό δεν πρέπει να μείνει μετέωρο.

Και αυτός ο κίνδυνος υπάρχει, αν στις 7 Μαρτίου επικρατήσουν εκλογικά οι μειοψηφικές στην κοινωνία απόψεις και θέσεις που πρεσβεύει η συντηρητική παράταξη, άσχετα με την ψευδεπίγραφη εικόνα ανανέωσης που προσπαθεί να καλλιεργήσει.

Οι πολίτες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που στήνουν οι δυνάμεις της αντίδρασης σε συνεργασία με τα οικονομικά συμφέροντα. Δεν πρέπει να παρασυρθούν από τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία της Δεξιάς, που καλλιεργεί συστηματικά τη μιζέρια, την ηττοπάθεια και την απογοήτευση.
Στις 7 Μαρτίου, οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν σε ένα κρίσιμο δίλημμα: ανανέωση και αλλαγή παντού με το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη ή στασιμότητα και οπισθοδρόμηση στο καταδικασμένο παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας.

Από την απάντηση που θα δώσουν, θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να προχωράει στον δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου, της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Είμαστε αισιόδοξοι. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στον ελληνικό λαό ένα ολοκληρωμένο, πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη δημοκρατική διακυβέρνηση της τετραετίας 2004-2008. Βασικοί άξονες του προγράμματος αυτού είναι:

  • Η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που ήδη κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των οικονομιών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η δραστική καταπολέμηση της ανεργίας με την προώθηση ενεργητικών πολιτικών που στοχεύουν στη διεύρυνση των δυνατοτήτων όλων των πολιτών για πρόσβαση στην παραγωγική διαδικασία.
  • Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος, η πλήρης διασύνδεση του με την οικονομία, η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Η δημιουργία ενός νέου πλαισίου αρχών και κανόνων με βάση το οποίο θα εξελίσσεται ο δημοκρατικός διάλογος σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής οργάνωσης.

Στόχος μας είναι η μεταφορά της ευθύνης για τη λήψη των αποφάσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στην κοινωνία των πολιτών.

  • Η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας που θα αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες, θα τους παρέχει τα υλικά και ηθικά εφόδια που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των πολιτών.
  • Η συνέχιση της επιτυχημένης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούμε με συνέπεια από το 1993 και οδήγησε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των διεθνών εξελίξεων, αλλά και δρομολόγησε την επίλυση των μεγάλων εθνικών μας θεμάτων, όπως το Κυπριακό και οι σχέσεις μας με τις βαλκανικές χώρες.
  • Η ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας, η ενδυνάμωση της θέσης του Έλληνα αγρότη, η δημιουργία νέων δυνατοτήτων και ευκαιριών για τους Έλληνες της υπαίθρου.

Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί τη δέσμευση της παράταξης της προόδου, της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που με κορμό το ΠΑΣΟΚ και ηγέτη τον Γιώργο Παπανδρέου διεκδικεί την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για να συνεχίσει τη μεγάλη, νικηφόρα πορεία της πατρίδας μας στη νέα εποχή.

Η 7η Μαρτίου είναι, για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα, ημέρα ευθύνης. Είναι ημέρα απόφασης, συστράτευσης και νίκης!


Προσοχή: Οροί Χρήσης του διεθνούς Κόμβου (Portal) www.greekelections.com