Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει σήμερα μία νέα σελίδα

του Νίκου Σηφουνάκη, υπουργού Αιγαίου, 4/2/2004

Η έλευση του Γιώργου Παπανδρέου στο πολιτικό σκηνικό φέρνει μια νέα δυναμική, που δεν ανατρέπεται από καμία διαδικασία ισορροπιών στο κόμμα.

H προσεχής εκλογική αναμέτρηση βρίσκει από τη μία πλευρά την Ελλάδα να είναι τοποθετημένη στο υψηλότερο βάθρο της ανάπτυξης και της διεθνούς αναγνώρισης και από την άλλη να ζει ένα ζοφερό πολιτικό κλίμα.

Ιστορικά η δεκαετία 1994-2004 θα καταγραφεί για την Ελλάδα ως ίσως η σημαντικότερη του 20ού αιώνα. Η μεγάλη δημόσια υποδομή που δημιουργήθηκε απ’ άκρου σ’ άκρον της χώρας στους χώρους των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων, της υγείας, της παιδείας και της ανάπτυξης γενικότερα δεν έχει προηγούμενο. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας (4,5 %) είναι οι μεγαλύτεροι της Ευρώπης.

Η πολιτική μας με την εργασία μας, αλλά και η πίστη των Ελλήνων, έφεραν την Ελλάδα να αποκτήσει το κύρος που ουδέποτε είχε. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η ΟΝΕ, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι μεγάλες κατακτήσεις. Το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων – ο μέσος όρος πλησιάζει τον μέσο ευρωπαϊκό – βρίσκεται περίπου στο 78%.

Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει σήμερα μία νέα σελίδα, η οποία φαίνεται να έχει τη συναίνεση της κοινωνίας. Η έλευση του Γιώργου Παπανδρέου στο πολιτικό σκηνικό φέρνει μια νέα δυναμική, που δεν ανατρέπεται από καμία διαδικασία ισορροπιών στο κόμμα. Οι πολίτες, η κοινωνία επιζητούν αλλαγές, νέες νοοτροπίες και δείχνουν εμπιστοσύνη στον νέο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και στις προτάσεις του.

Το πρόβλημα της παράταξης μέχρι σήμερα, κυρίως, εστιαζόταν στο ότι απορροφήθηκε από τη δουλειά για να πετύχει ως κυβέρνηση και ταυτόχρονα, σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να εμβαθύνει ελαχιστοποίησε ή δεν συνειδητοποίησε την ανάγκη να επανέλθει και να ασχοληθεί με τα μικρά, ακόμα και με τα ασήμαντα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Πραγματοποιήθηκε ένα μοναδικό έργο και δεν επιτρεπόταν να παρακολουθούμε απλώς τη μοιραία εξέλιξη ενός στημένου σκηνικού. Με τον πολιτικό αιφνιδιασμό που επιχειρήσαμε, αλλάξαμε το σκηνικό, αντιστρέφουμε τη φορά των πραγμάτων.

Η νέα δυναμική παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου, σε συνδυασμό με τον πειστικό του λόγο, είναι μία από τις προϋποθέσεις που δημιουργούν τη μεγάλη ανατροπή.

Παράλληλα η έμφαση που δόθηκε το τελευταίο διάστημα για γενναίες αλλαγές, όχι μόνο σε συμπεριφορές, αλλά και σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς και ο μεγάλος διάλογος που ξεκίνησε με τον λαό, σηματοδοτούν το άνοιγμα μιας νέας σελίδας, η οποία φαίνεται να έχει τη συναίνεση της κοινωνίας.
Εκείνο όμως που είναι ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι η νέα γενιά είναι εκείνη που υποδέχθηκε με μεγαλύτερο ενθουσιασμό τον Γιώργο Παπανδρέου, και αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά οφείλεται στις θέσεις και τις πολιτικές που έχει καταθέσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτές τις καινοτόμες θέσεις του η νεολαία τις εμπέδωσε όλα αυτά τα χρόνια, γιατί τις κατέθεσε, αλλά και τις υπερασπίστηκε χωρίς να υπολογίζει από τότε το πολιτικό κόστος.

Η νεολαία αισθάνθηκε ξανά ότι στην πολιτική δεν είναι όλα «ξύλινα».

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε κάτι που ενδιαφέρει τη νέα γενιά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έχει εκφράσει θέση για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με νομική υπόσταση. Κι αυτή η πρόταση είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ζητάει η συντηρητική πλευρά δημαγωγικά και εκμεταλλευόμενη την αγωνία των νέων, δηλαδή την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών! Άλλο Πανεπιστήμιο όμως, κι άλλο Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών. Τα πτυχία πρέπει να έχουν πραγματική αξία στην παραγωγική διαδικασία.

Προσωπικά νιώθω υπερήφανος για το μεγάλο έργο που έγινε αυτή την τετραετία από το Υπουργείο Αιγαίου για τα νησιά. Δουλέψαμε με πρόγραμμα και τόλμη και προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά τους.

Σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Αιγαίου εφαρμόστηκε μια τολμηρή πολιτική.

Βελτιώθηκε αισθητά η ακτοπλοϊκή ενδοεπικοινωνία των νησιών, με ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των «άγονων γραμμών» που επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών. Τα δρομολόγια πύκνωσαν, οι γραμμές πολλαπλασιάστηκαν και μέσα σε 4 χρόνια αυξήθηκαν κατά 790% οι δαπάνες του Υπουργείου Αιγαίου.

Δρομολογήθηκε η οριστική λύση του θέματος των άγονων γραμμών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εντός μάλιστα του Φεβρουαρίου θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την απόκτηση του πρώτου από τα οκτώ ή εννιά νέα υπερσύγχρονα σκάφοι που θα καλύψουν την ενδοεπικοινωνία των νησιών με βάση τον αναλυτικό σχεδιασμό που έχει γίνει.

Διαμορφώσαμε και υλοποιήσαμε μια τολμηρή και πρωτοπόρα πολιτική προστασίας των μοναδικών στον κόσμο οικισμών του Αιγαίου, με θεσμοθέτηση όρων προστασίας τους και αψηφώντας συγκεκριμένες αντιδράσεις και συμφέροντα.

Στην ίδια λογική προωθήθηκε και ψηφίστηκε από την Βουλή ένας καινοτόμος νόμος, για την αποκατάσταση του προκλητικά αλλοιωμένου τοπίου και με τον οποίο καθιερώθηκαν κίνητρα για την «απόσυρση» κτιρίων που προσβάλλουν βάναυσα τη φυσιογνωμία των παραδοσιακών οικισμών και των τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλους των νησιών.

Για πρώτη δε φορά δημιουργήθηκαν αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Αιγαίου στις έδρες των Νομών και των Επαρχείων του Αιγαίου στελεχωμένες με επιστήμονες, κατέστη δε δυνατή η εποπτεία και ο έλεγχος της δόμησης σε ευαίσθητες περιοχές.

Σ’ αυτές τις εκλογές προτάσσουμε τη δυναμική του λαού, τον ενεργό ρόλο των κινημάτων και των πολιτών, τις νέες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Απέναντι στον ακραίο οικονομικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό της ΝΔ, προτάσσουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, την ισορροπία του δημόσιου και ατομικού συμφέροντος, τον κοινωνικό και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, τη σταθερότητα στην οικονομία μέσα από τις αναγκαίες κοινωνικές συναινέσεις των παραγωγικών φορέων, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στη θέση του κοινωνικού κατακερματισμού και της επιβολής του ισχυρότερου.
Πάνω απ’ όλα όμως, προτάσσουμε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα σπάει τα στεγανά και τις γραφειοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές και θα φέρει τον πολίτη στο κέντρο της διαμόρφωσης και του ελέγχου της πολιτικής.


Προσοχή: Οροί Χρήσης του διεθνούς Κόμβου (Portal) www.greekelections.com