Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Οι Ελληνικές Εκλογές στην εποχή των «Εκλογών της Ενεργητικής Συμμετοχής και της Ψηφιακής Επικοινωνίας»

του Γιώργου Γκαντζιά, αναπλ. καθηγητή, Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Επιμελητή του Greek Poitics Journal, 4/3/2004

Στην εποχή των νέων τεχνολογιών, του ψηφιακού περιεχομένου και της νέας οικονομίας, η ψηφιακή επικοινωνία διαμορφώνει και καθιερώνει νέες δυνατότητες διάδοσης και διείσδυσης του πολιτικού μηνύματος.

Οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 θα σηματοδοτήσουν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τις εκλογές στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Η νέα αυτή εποχή των εκλογικών αναμετρήσεων ονομάζεται «Εποχή των Εκλογών της Ενεργητικής Συμμετοχής και της Ψηφιακής Επικοινωνίας». Στην εποχή των νέων τεχνολογιών, του ψηφιακού περιεχομένου, της νέας οικονομίας η ψηφιακή επικοινωνία διαμορφώνει και καθιερώνει νέες δυνατότητες διάδοσης και διείσδυσης του πολιτικού μηνύματος στις ψηφιακές εκλογικές αναμετρήσεις των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μαρτίου του 2004. Οι πολιτικοί μπορούν να επικοινωνούν δυναμικά και αποτελεσματικά με τους νέους – σε ηλικία – πολίτες όταν χρησιμοποιούν όλα τα νέα μέσα επικοινωνίας και τα επιστημονικά μοντέλα που συνδυάζουν την επικοινωνιακή πολιτική και τις νέες τεχνολογίες για να προβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο τα μηνύματά τους όσο και τις απόψεις και τις θέσεις τους.

Ο 21ος αιώνα είναι η εποχή της καθιέρωσης της ψηφιακής τεχνολογίας, των νέων μεθόδων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των πολιτικών της ψηφιακής επικοινωνίας και της υπεύθυνης συμμετοχής. Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην πολιτική επικοινωνία συνθέτουν το νέο εξειδικευμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο πεδίο επικοινωνιακής πολιτικής το οποίο αναδεικνύει και καθιερώνει σταδιακά τις «Διαδικτυακές Εκλογές» τους «Πολιτικούς του Διαδικτύου» και τους «Πολίτες του Διαδικτύου» που αναζητούν εξειδικευμένους και επιστημονικά διαμορφωμένους διεθνείς κόμβους για τις ελληνικές εκλογές στην Κοινωνία των Πληροφοριών και της Γνώσης. Οι 600.000 νέοι – σε ηλικία – ψηφοφόροι, το 27% των χρηστών των Ελλήνων του Διαδικτύου και οι πάνω από 80% κάτοχοι κινητών τηλεφώνων διαμορφώνουν νέες συνθήκες ανάπτυξης του πολιτικού μηνύματος και καθορίζουν τους νέους επικοινωνιακούς κανόνες αποτελεσματικής διείσδυσης των μηνυμάτων.

Η εποχή των «εκλογών του καναπέ» έχει αρχίζει σταδιακά να χάνει την επικοινωνιακή της δυναμική και να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους πολιτικούς που πιστεύουν ότι τα παραδοσιακά μέσα μετάδοσης του πολιτικού μηνύματος και των θέσεων αποτελούν τη μοναδική λύση στα επικοινωνιακά προβλήματα διείσδυσης του μηνύματός τους στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004. Στον 21ον αιώνα οι «Εκλογές του Καναπέ» δεν αποτελούν πλέον το κύριο σημείο αναφοράς για την αποτελεσματική προώθηση, διείσδυση και αποδοχή του πολιτικού μηνύματος και των πολιτικών θέσεων των υποψήφιων βουλευτών στους νέους σε ηλικία πολίτες. Αρκετές επιστημονικές μελέτες αλλά και διαπιστώσεις ειδικών της επικοινωνίας υποστηρίζουν ότι οι τηλεοπτικές συζητήσεις κουράζουν και δημιουργούν πονοκεφάλους στους αποδέκτες τους, οι οποίοι αποτελούν τους παθητικούς δέκτες που αν και διαθέτουν «αισθητήρες» επιλογής και σύγκρισης των πολιτικών θέσεων και μηνυμάτων – υπό κανονικές συνθήκες – δεν είναι δυνατόν να τους ενεργοποιήσουν εξαιτίας του παθητικού χαρακτήρα του τηλεοπτικού μέσου και του «τηλεοπτικού θορύβου» που περιβάλλει το τοπίο των τηλεοπτικών συζητήσεων. Είναι γεγονός ότι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι στις τηλεοπτικές συζητήσεις μιλάνε όλοι μαζί για να προλάβουν – σε ελάχιστο χρόνο – να μεταδώσουν όλα εκείνα που νομίζουν ότι οι ίδιοι προβάλλουν, αλλά – δυστυχώς – μόνο οι ίδιοι τα ακούν και τα κατανοούν.

Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα να πάσχουν όλοι τους από το σύνδρομο που ονομάζεται «αρνητικές επιδράσεις και οπισθοδρόμηση μηνύματος», το οποίο δημιουργεί κυρίως αρνητικές εντυπώσεις όχι μόνο στον πομπό – την τηλεόραση – που προβάλλει το μήνυμα ή τις θέσεις των διαφόρων πολιτικών, αλλά κυρίως στους ίδιους τους πολιτικούς διότι το αποτέλεσμα είναι να απομακρύνονται κυρίως οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και να απογοητεύονται οι υποστηρικτές των πολιτικών μηνυμάτων. Το ίδιο το μέσο και οι φορείς του μηνύματος επικοινωνίας διαβρώνουν και ακυρώνουν την αποτελεσματικότητά του και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα διείσδυσης του μηνύματος, εφόσον η ένταση με την οποία το μεταδίδουν και το προβάλλουν απομακρύνει τους υποστηρικτές και τηλεθεατές. Το κυριότερο σύμπτωμα των «αρνητικών επιδράσεων και οπισθοδρόμηση του μηνύματος» είναι ότι το μήνυμα «μεταφέρει» «καταστρεπτικούς ιούς» για το ίδιο από τους παθητικούς δέκτες επικοινωνίας. Οι «καταστρεπτικοί ιοί» είναι: α) ο ιός που ονομάζεται «Τηλεοπτικός Θόρυβος Επικοινωνιακής Αποτελεσματικότητας των Συζητήσεων» και β) ο ιός που ονομάζεται «Χρονική Τηλεοπτική Ανεπάρκεια της Επικοινωνιακής Ολοκλήρωσης». Οι «ιοί» αυτοί δυναμικά μπλοκάρουν και ακυρώνουν την αποτελεσματική και επικοινωνιακή δυναμική του μηνύματος, δημιουργούν αρνητικά αισθήματα στους φορείς τους, απογοητεύουν τους οπλισμένους με υπομονή τηλεθεατές του μηνύματος, εκνευρίζουν τους ομιλητές, αγχώνουν υπερβολικά τους δημοσιογράφους, εξοντώνουν επικοινωνιακά τους συμμετέχοντες σε αυτό συνομιλητές και ταλαιπωρούν τους επαγγελματίες δημοσιογράφους που προσπαθούν να προστατεύουν στην «τηλεοπτική αρένα» τους οπλισμένους με υπομονή και αξιοπρέπεια συμμετέχοντες πολιτικούς. Το αποτέλεσμα είναι η «Επικοινωνιακή Συντριβή του Ουσιαστικού Μηνύματος», το οποίο διαβρώνεται και ακυρώνεται τη χρονική στιγμή που η προβολή του λειτουργεί αρνητικά σε όλους στους υποστηρικτές του. Η εικόνα «φυσικά» και η «εντύπωση» είναι εκείνα που μετράνε στους «παθητικούς πολίτες», αλλά οι Έλληνες πολίτες βλέπουν και αντιλαμβάνονται την «ξεθωριασμένη εικόνα» των πολιτικών η οποία καλλιεργείται και ευδοκιμεί στο θορυβώδες τοπίο των «εκλογών του καναπέ». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαστρεβλώνεται η «αναγνωρισιμότητά» τους που οι ίδιοι πολιτικοί επιθυμούν να πετύχουν και να ακυρώνεται η αποτελεσματική διείσδυση του μηνύματός τους προς τους πολίτες που επιθυμούν να προσελκύσουν.

Είναι γεγονός ότι οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 θα καθιερώσουν τη νέα εποχή των εκλογικών αναμετρήσεων που ονομάζεται εποχή των «Εκλογών της Ενεργητικής Συμμετοχής και της Ψηφιακής Επικοινωνίας». Στην εποχή αυτή αναμένεται να αναδεικνύονται δυναμικά και αποτελεσματικά τα πολιτικά μηνύματα, καθώς και οι απόψεις και οι θέσεις των πολιτικών κυρίως σε εξειδικευμένους και επιστημονικά διαμορφωμένους κόμβους για τις Ελληνικές Εκλογές και την Ελληνική Πολιτική.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην Ελλάδα οι εκλογές στο Διαδίκτυο παρουσιάζονται από δύο διαφορετικά πεδία ανάδειξης της εκλογικής αναμέτρησης. Τα δύο αυτά πεδία αναπτύσσονται υπό διαφορετικές συνθήκες και εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες της προβολής των υποψηφίων και των πολιτικών μηνυμάτων τους. Το πρώτο πεδίο ονομάζεται «Ιστοσελίδες των ΜΜΕ για τις Ελληνικές Εκλογές» και το δεύτερο πεδίο ονομάζεται «Εξειδικευμένοι και Επιστημονικά Τεκμηριωμένοι Διεθνείς Κόμβοι για τις Ελληνικές Εκλογές». Στα αναφερόμενα δυναμικά πεδία ανήκουν οι διαδικτυακοί τόποι των ΜΜΕ για τις Ελληνικές Εκλογές οι οποίοι δεν πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αλλά – αντιθέτως – να συνεργάζονται αρμονικά και συμπληρωματικά ως προς την προβολή του πολιτικού μηνύματος. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί διαδικτυακοί τόποι που ανήκουν στο πρώτο πεδίο παρουσίασης των ελληνικών εκλογών στο Διαδίκτυο και ανταγωνίζονται μεταξύ τους, οι οποίοι συνήθως λειτουργούν ως «Πληροφορικοί Ενισχυτές» προβολής των πολιτικών που παρουσιάζονται στα παραδοσιακά ΜΜΕ. Αντιθέτως, δεν υπάρχουν πολλοί διεθνείς κόμβοι στο πεδίο ««Εξειδικευμένοι και Επιστημονικά Τεκμηριωμένοι Διεθνής Κόμβοι για τις Ελληνικές Εκλογές». Ο μοναδικός που υπάρχει και έχει αναπτυχθεί με συγκεκριμένο επιστημονικό μοντέλο είναι ο διεθνής κόμβος www.greekelections.com. Το Greekelections.com, με επιστημονική μεθοδολογία ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου, διαθέτει το ψηφιακό περιεχόμενο αποκλειστικά και μόνο για τις Ελληνικές Εκλογές, εμπεριέχει ερωτηματολόγια για άμεση και δυναμική συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, δυναμικά σημεία αποτελεσματικής προβολής των υποψηφίων και το ανεξάρτητο ηλεκτρονικό περιοδικό Greek Politics Journal, στο οποίο συμμετέχουν αρχηγοί κομμάτων, υποψήφιοι, ειδικοί και ακαδημαϊκοί. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο διεθνής αυτός κόμβος είναι και ο πρώτος στην Ελλάδα που προβάλλει για πρώτη φορά τους Έλληνες πολιτικούς, το ηλεκτρονικό περιοδικό και το περιεχόμενό του και μέσα από τα κινητά τηλέφωνα 2ης και 3ης γενιάς με βάση το καινοτόμο και πρωτοποριακό μοντέλο «Δυναμικής Ανάδειξης, Πλοήγησης και Ανεύρεσης Περιεχομένου».

Συνεπώς, μια νέα εποχή αρχίζει με αφετηρία τις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004 και με την καθιέρωση της ψηφιακής επικοινωνίας, η εποχή των «Εκλογών της Ενεργητικής Συμμετοχής και της Ψηφιακής Επικοινωνίας». Οι πολιτικοί του μέλλοντος θα πρέπει να διαμορφώσουν και να υιοθετήσουν τη στρατηγική που ονομάζεται «Στρατηγική Πολιτικής Υπεροχής και Υπεύθυνης Συμμετοχής». Η αναφερόμενη στρατηγική διαθέτει τη δυνατότητα να διαμορφώνει με εξαιρετική επιτυχία και αποτελεσματικότητα την «Εικόνα» των πολιτικών ταυτοχρόνως στο πραγματικό και ψηφιακό περιβάλλον της Κοινωνίας των Πληροφοριών και της Γνώσης. (βλέπε μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004 την έρευνα για την «Πολιτική Επικοινωνία, τις Νέες Τεχνολογίες και το Ψηφιακό Περιεχόμενο» της Info-Com Reseach Society, υπό δημοσίευση).


Προσοχή: Οροί Χρήσης του διεθνούς Κόμβου (Portal) www.greekelections.com