Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Κεντρικό ζήτημα των εκλογών, η επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας στη νέα εποχή

της ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ, 23/3/00

Στον βωμό της οικονομικής επιτυχίας, ο δρόμος της ένταξης στην ΟΝΕ παραμέρισε την κοινωνία, υποτίμησε την κοινωνική συνοχή και έθεσε στο περιθώριο την παιδεία, την υγεία, τις κοινωνικές δαπάνες, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.

To κεντρικό πρόβλημα που θα κριθεί στις προσεχείς εκλογές είναι πώς θα εξασφαλισθεί η επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας στη νέα εποχή. Με ποιες πολιτικές, ποιο πρόγραμμα, ποιες δυνάμεις η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την εντός ΟΝΕ ανταγωνιστική πραγματικότητα. Αν θα ακολουθηθεί ο ίδιος δρόμος με αυτόν της ένταξης. Ο δρόμος που στον βωμό της οικονομικής επιτυχίας παραμέρισε την κοινωνία, υποτίμησε την κοινωνική συνοχή και έθεσε στο περιθώριο την παιδεία, την υγεία, τις κοινωνικές δαπάνες, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον. Τα ζητήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται ασφαλώς με την εξαγγελία προεκλογικών δισεκατομμυρίων. Αξιώνουν συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές επιλογές. Η μείωση των τεράστιων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής στην κατεύθυνση της ύφεσης, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, η προτεραιότητα στα μέτρα για την παιδεία, την απασχόληση, την κοινωνική προστασία, αποτελούν αναγκαίες επιλογές προκειμένου να έρθουν στο προσκήνιο η κοινωνική παράμετρος και η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία, οι επιλογές αυτές δεν είναι ορατές. Δεν αναλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Επίσης, είναι φανερό ότι η πολική πρόταση της ΝΔ βρίσκεται στον αντίποδα της κοινωνικής οπτικής. Για τους λόγους αυτούς, θεωρώ ότι η παρουσία και οι δυνατότητες πολιτικής παρέμβασης του ΣΥΝ στη νέα Βουλή αποτελούν στοιχεία καθοριστικά για την κατεύθυνση των εξελίξεων και την πολιτική ζωή του τόπου. Γιατί η σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά είναι μια χρήσιμη δύναμη που μάχεται με τρόπο δημιουργικό, ώστε να προχωρήσει η χώρα στη νέα εποχή με κοινωνική συνοχή και προοπτική.

Στις εκλογές αυτές, όπως σε κάθε αναμέτρηση, είναι γεγονός ότι το κυρίαρχο που κρίνεται είναι η διακυβέρνηση της χώρας. Κρίνεται όμως επίσης και ο πολιτικός χάρτης της Ελλάδας στις αρχές του 21ου αιώνα. Κρίνεται η φυσιογνωμία και το μέλλον της ελληνικής Αριστεράς. Ο χαρακτήρας και η προοπτική της. Θα είναι μία δύναμη σύγχρονη με σταθερό προσανατολισμό στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η νέα εποχή ή θα επικρατήσουν απηρχαιωμένες εκδοχές μιας στείρας άρνησης χωρίς προοπτική;

Στις 9 Απριλίου όλοι και όλες όσοι συμμετείχαμε, αγωνιστήκαμε, οραματιστήκαμε, όλα αυτά τα χρόνια, για τον εκδημοκρατισμό, την πρόοδο, την ευρωπαϊκή προοπτική και την ανάπτυξη της χώρας με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, αλλά και για το μέλλον και την προοπτική της Αριστεράς στον τόπο μας, θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια ώστε να αναδείξουμε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου ισχυρό στη νέα Βουλή.