Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Η ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας

του NΙΚΟΥ XΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, 30/3/00

Σήμερα στην Ελλάδα xτίζεται ένα περιβάλλον ικανό να προωθήσει την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, να ισχυροποιήσει το κοινωνικό κράτος και να δημιουργήσει στέρεες και μακροχρόνιες προοπτικές απασχόλησης και ευημερίας.

Από πέρυσι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο δημοσιονομικός και αναπτυξιακός ουραγός της ΕΕ, όπως - δυστυχώς - πολύ συχνά υπήρξε στο παρελθόν. Από εφέτος, η Ελλάδα δεν έχει πλέον τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα, δεν έχει πλέον το υψηλότερο δημόσιο χρέος στις χώρες της Ευρώπης. Για τρίτη συνεχή χρονιά το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να μειώνεται δραστικά. Έχει αρχίσει να μειώνεται συνολικά κατά οκτώ περίπου μονάδες του Εθνικού Εισοδήματος από 1996 και αυτό συνετέλεσε στη μείωση του κρατικού δανεισμού, την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και τη διεθνή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Ο ρυθμός πληθωρισμού και τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού πλησιάζουν γοργά τα χαμηλά ευρωπαϊκά επίπεδα.

Η πολιτική η οποία ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, βασίζεται συστηματικά σε μια ταυτόχρονη εφαρμογή δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναπτυξιακής επιτάχυνσης και διαρθρωτικών αλλαγών. Με τον τριγωνικό αυτό συνδυασμό, η ελληνική οικονομία ετοιμάζεται όχι μόνο για την ένταξη στο ευρώ, αλλά και για τη θέση την οποία θα έχει αύριο στην ΟΝΕ και ευρύτερα στην παγκοσμιοποιημένη διεθνή οικονομία.

Σήμερα στην Ελλάδα χτίζεται ένα περιβάλλον ικανό να προωθήσει την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, να ισχυροποιήσει το κοινωνικό κράτος και να δημιουργήσει στέρεες και μακροχρόνιες προοπτικές απασχόλησης και ευημερίας. Το βιοτικό επίπεδο του πολίτη συγκλίνει γρήγορα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από 60% στις αρχές της δεκαετίας του 1990, βρίσκεται πλέον στο 70%. Με τους σημερινούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, το 2005 θα βρίσκεται στο 80% και η Ελλάδα θα κατατάσσεται πλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στη χορεία των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης.