Σάββατο, 20 Απριλίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Ανανεώνουμε μια σχέση εμπιστοσύνης

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ, 28/3/00

Στις 9 Απριλίου 2000 οι πολίτες αποφασίζουν για τη νέα κυβέρνηση. Εμμέσως αποφασίζουν και για την ισορροπία των εξουσιών στη χώρα.
Μία ισχυρή κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των εξουσιών υπέρ της διεύρυνσης της Δημοκρατίας και της διάχυσης των δικαιωμάτων προς τα κάτω.

Σύμφωνα με τη σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση, η ενεργητική σχέση εμπιστοσύνης βασίζεται σε έναν ανοιχτό πολιτικό και κοινωνικό διάλογο ανάμεσα σε όλους όσοι εμπλέκονται στη λήψη των αποφάσεων. Σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, η κοινωνική εμπιστοσύνη στηρίζεται σε μεταφυσικές αρχές και αξίες που εντέλει ενισχύουν τον κρατικό αυταρχισμό.

Ανήκω σ΄ αυτούς που προτιμούν η εμπιστοσύνη να μην είναι τυφλή, υποστηρίζω την αξία της εμπιστοσύνης που ακούει, βλέπει, που αισθάνεται την πραγματικότητα.
Το 2ο κύμα εκσυγχρονισμού θα είναι περισσότερο σοσιαλιστικό. Μετά την ορατή και χειροπιαστή οικονομική σύγκλιση που συμπυκνώνεται στην επίτευξη των κριτηρίων της ισότιμης ένταξης στην ΟΝΕ, προχωράμε σε ένα ιστό μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην κοινωνική σύγκλιση.

Για ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες οικοδομείται με δυο τρόπους:

  • Την υιοθέτηση μετρήσιμων στόχων, την εφαρμογή των οποίων μπορούν να ελέγξουν οι πολίτες.
  • Την προώθηση ενός κοινωνικού διαλόγου που επιτρέπει οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις να γίνονται σε συνεργασία με τους πολίτες.

Η μελέτη των προγραμματικών δηλώσεων και η παρακολούθηση, καθώς και ο έλεγχος εφαρμογής τους, προσφέρονται ως παράδειγμα συνολικής προσέγγισης με μετρήσιμους στόχους σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. Η προσεκτική ανάλυση των προγραμματικών δηλώσεων αναδεικνύει περισσότερους από εκατό σημαντικούς μετρήσιμους στόχους σε αντίστοιχα παραδείγματα εκσυγχρονισμού. Είναι πολλαπλά χρήσιμο να θεσμοθετηθούν και στη χώρα μας οι ετήσιες εκθέσεις της Kυβέρνησης και οι εξαμηνιαίες εκθέσεις των Υπουργείων πάνω στην εξέλιξη των μετρήσιμων στόχων των προγραμματικών δηλώσεων.

Στην περίοδο 1996-2000, για πρώτη ίσως φορά για τα ελληνικά δεδομένα, η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Kυβέρνηση και τους ψηφοφόρους δεν ήταν μια σχέση τυφλής πίστης. Το πρόγραμμά μας ήταν μια σειρά από μετρήσιμους στόχους που συνοδεύτηκαν από την απαραίτητη έκθεση λογιστηρίου και γι' αυτό μπόρεσαν οι Έλληνες πολίτες να παρακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της τετραετίας τις προσπάθειες που κάναμε για την υλοποίησή του.

Το δεύτερο μετά το 1996 κύμα εκσυγχρονισμού, πέραν της χρονικής συνέχειας με το προηγούμενο, έχει - ή πρέπει να έχει - τη δική του ταυτότητα και ποιότητα, δηλαδή περισσότερη ανάπτυξη, αλλά και πιο αισθητή κοινωνική δικαιοσύνη. Για όσους ανησυχούν αορίστως, θα 'λεγα πως το δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού θα είναι περισσότερο σοσιαλιστικό. Μετά την ορατή και χειροπιαστή οικονομική σύγκλιση, που συμπυκνώνεται στην επίτευξη των κριτηρίων της ισότιμης ένταξης στην ΟΝΕ, προχωράμε σε έναν ιστό μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην κοινωνική σύγκλιση. Οι ρυθμοί ανάπτυξης 4% μάς υποχρεώνουν να δούμε με περισσότερη προσοχή την πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου, τόσο ανάμεσα στους πολίτες, όσο και ανάμεσα στις περιοχές της χώρας. Αυτό σημαίνει έμφαση στην κοινωνική και χωροταξική δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός, πριν λίγες μέρες, περιγράφοντας την επιτυχία των μετρήσιμων στόχων της προηγούμενης 4ετίας, δεσμεύτηκε για νέους μετρήσιμους στόχους στην απασχόληση, στην καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας.

Τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου, πρέπει να έχουμε καθαρή εικόνα των στόχων που έχουν επιτευχθεί.

Στο Ελσίνκι πετύχαμε να ενταχθούν στην απόφαση για την διεύρυνση της ΕΕ οι θέσεις μας για την Τουρκία και την Κύπρο.

Ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2000 για πιο γρήγορη ανάπτυξη με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Ενισχύσαμε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. "Κλειδώσαμε" την ΟΝΕ. Πετύχαμε τον βασικό στόχο της ισότιμης ένταξης και τώρα μπαίνουμε σε μια φάση σκληρών διαπραγματεύσεων για να πολλαπλασιάσουμε και μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της ένταξης. Γι' αυτό χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ μια ισχυρή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας. Γι' αυτό πάμε σε εκλογές στις 9 Απριλίου και είμαστε βέβαιοι πως η Ελλάδα και οι Έλληνες ανανεώνουν μια σχέση εμπιστοσύνης με το ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη.