Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Η Ελλάδα Γυρίζει Σελίδα

του Γιάννου Παπαντωνίου [2/4/2000]

Η δύναμη και η αξιοπιστία που κερδήθηκαν με την επιτυχία της οικονομίας, η συμμετοχή στη νέα αναδυόμενη παγκόσμια υπερδύναμη, δημιουργούν νέες δυνατότητες για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων και τη διεύρυνση της διεθνούς επιρροής μας.

Η ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση σηματοδοτεί αλλαγή εποχής.  Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Μετά από συστηματική και σκληρή προσπάθεια που διάρκεσε έξη χρόνια δημιουργούνται συνθήκες οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δύναμη και η αξιοπιστία που κερδήθηκαν με την επιτυχία της οικονομίας, η συμμετοχή στη νέα αναδυόμενη παγκόσμια υπερδύναμη, δημιουργούν νέες δυνατότητες για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων και τη διεύρυνση της διεθνούς επιρροής μας.

Ο λαός έχει εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ γιατί πέτυχε στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας.  Εκεί που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1990-1993 μας οδήγησε στο χείλος της καταστροφής και στην περιθωριοποίηση στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η ισχυρή ανάπτυξη δημιουργεί κοινωνικό πλούτο. Μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης είναι, πλέον, στόχος εφικτός, χειροπιαστός για την Ελλάδα. Ανάπτυξη με ρυθμούς πάνω από 4% την επόμενη τετραετία θα δημιουργήσει πρόσθετο εθνικό εισόδημα της τάξης των 10 τρισ. δρχ.  Ποια πολιτική δύναμη μπορεί να εξασφαλίσει αυτές τις οικονομικές επιδόσεις και να εγγυηθεί τη σωστή αξιοποίηση αυτού του εθνικού κεφαλαίου; Είναι το δίλημμα των εκλογών της 9ης Απριλίου.

Το ΠΑΣΟΚ έχει όραμα και στρατηγική. Έχει αποδεδειγμένη ικανότητα να υλοποιεί τους στόχους του. Να εξασφαλίζει υψηλούς ρυθμούς προόδου για τη χώρα σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης. Η κοινωνία αλληλεγγύης που οραματιζόμαστε στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. 

Ο πρώτος πυλώνας είναι η αναδιανομή του εισοδήματος. Με τα δύο πακέτακοινωνικών μέτρων που ανακοινώσαμε το Σεπτέμβριο του 1999 και το Μάρτιο του 2000αναδιανέμουμε 700 δισ. δρχ. από τους οικονομικά ισχυρότερους, που φορολογήσαμε,στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Θα συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική, με μειώσειςφόρων και ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.

Δεύτερος πυλώνας είναι η αύξηση της απασχόλησης. H ανεργία αποτελεί το κρισιμότερο κοινωνικό πρόβλημα. Η ισχυρή ανάπτυξη δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας. Η εφαρμογή πολιτικών κατάρτισης και εκπαίδευσης σε διαρκώς ευρύτερη κλίμακα αναβαθμίζει το ανθρώπινο δυναμικό μας, ιδιαίτερα τις δεξιότητες και τις γνώσεις των νέων, ώστε να αποκτήσουν δυνατότητες ισότιμης συμμετοχής στη νέα οικονομία που δημιουργείται.

Τρίτος πυλώνας είναι η ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους, ιδιαίτερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Είμαστε σε θέση, με τη συνδρομή των πόρων του Τρίτου Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης, να στηρίξουμε αποτελεσματικά το Κοινωνικό Κράτος. Είμαστε σε θέση να εκσυγχρονίσουμε και να εξοπλίσουμε τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα πανεπιστήμια, τα γυμνάσια, τα σχολεία, να βελτιώσουμε τη θέση των εργαζομένων να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονταιστον πολίτη.

Μετά από δεκαετίες καθυστέρησης, οι κατακτήσεις της τελευταίας εξαετίας μας επιτρέπουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση αρχίζει να δημιουργείται. Στις τέχνες, στις επιστήμες, στον πολιτισμό, η κοινωνία μας  αναδεικνύει μια νέα δημιουργικότητα. Η Ελλάδα μπορεί. Μπορεί πολλά περισσότερα. Μπορούμε μαζί να οικοδομήσουμε την ισχυρή κοινωνία που οραματιζόμαστε. Μια κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής.