Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

New Deal? Όχι, big deal...

του Σπύρου Βρετού, δημοσιογράφου [28/3/00]

Δύο υποψήφιοι βουλευτές, αντιπάλων κομμάτων, στέκονται σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Ο ένας περιμένει, υπομονετικά, να τελειώσει την αυτοπαρουσίασή του ο άλλος. Κάποια στιγμή αρχίζει να ψιλοβρέχει. Οι βοηθοί των δύο βουλευτών ανοίγουν ομπρέλες. Οι δύο υποψήφιοι στέκονται κάτω από την ίδια ομπρέλα - η οποία φέρει το σύμβολο του ενός από τα δύο κόμματα...

Οι εκλογές αυτές είναι οι πιό ευρωπαϊκές που έχουν διεξαχθεί ποτέ στην χώρα. Ας πάρουμε μια γεύση προεκλογικού κλίματος:

Ο αυτοκινητόδρομος είναι πλαισιωμένος από κοντάρια στα οποία κυματίζουν μικρές καλόγουστες σημαίες. Πρόκειται για διαφήμιση του νέου σούπερ μάρκετ; Όχι, εξηγούν ευγενικά οι ντόπιοι στους έκπληκτους ξένους δημοσιογράφους, είναι η προεκλογική καμπάνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προεκλογικά τραπεζάκια σε κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας. Το ένα μοιράζει φυλλάδια του σοσιαλιστικού και το άλλο του συντηρητικού κόμματος. Είναι στελεχωμένα με νέα παιδιά που διαβάζουν αποσπάσματα από το προεκλογικό μανιφέστο του κόμματός τους. Η φωνή τους, παρά την ντουντούκα, μισοκαλύπτεται από την σποραδική κυκλοφορία αμαξιών. Σε κάποια φάση η ντουντούκα του ενός κόμματος χαλάει. Ευγενικά, τα παιδιά του άλλου κόμματος τους δανείζουν την δική τους.

Δύο υποψήφιοι βουλευτές, αντιπάλων κομμάτων, στέκονται σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Ο ένας περιμένει, υπομονετικά, να τελειώσει την αυτοπαρουσίασή του ο άλλος. Κάποια στιγμή αρχίζει να ψιλοβρέχει. Οι βοηθοί των δύο βουλευτών ανοίγουν ομπρέλες. Οι δύο υποψήφιοι στέκονται κάτω από την ίδια ομπρέλα - η οποία φέρει το σύμβολο του ενός από τα δύο κόμματα. Ο υποψήφιος βουλευτής του άλλου κοιτάζει προς τα πάνω, χαμογελάει, και αρχίζει την αυτοπαρουσίασή του: “ευχαριστώ το αντίπαλο κόμμα που με στεγάζει προσωρινά...”

Τραπεζάκια υποψηφίων κομμάτων, πολλά στην σειρά, μπροστά σε εμπορικό κέντρο. Στο ένα μιλάει υποψήφιος βουλευτής. Οι οπαδοί ενός άλλου κόμματος, πλησιάζουν, ύπουλα, πίσω από το τραπεζάκι του, αφαιρούν την, κολλημένη σε καλόγουστο ταμπλό, αφίσα του αρχηγού του κόμματος και την αντικαθιστούν με την αφίσα του δικού τους υποψήφιου πρωθυπουργού. Οι διαβάτες που έχουν σταματήσει να ακούσουν το λογίδριο, χαλαρά, τρώγοντας παγωτό και μιλώντας μεταξύ τους, γελάνε. Οι βοηθοί του υποψηφίου παίρνουν χαμπάρι το “χουνέρι” και σκάνε στα γέλια.

Ηγετικό στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος μιλάει στην τηλεόραση, μπροστά σε καμμιά εκατοντάδα θεατών - στο κρατικό κανάλι. Διατυπώνει τις θέσεις του κόμματός του και μετά το μικρόφωνο περνάει στο κοινό που αρχίζει να του θέτει ερωτήσεις. Ένας νεαρός θέλει, μετ’ επιτάσεως, να μάθει ποιά είναι η θέση του Κ.Κ. στο θέμα της συμμετοχής της χώρας στην “Ευρώπη”. Ο εκπρόσωπος του κόμματος αρχίζει να απαντά, αλλά ο θεατής τον διακόπτει, με σταθερή φωνή, και του λέει ότι είναι εκτός θέματος. Ο πολιτικός ζητά συγνώμη, και συνεχίζει.

Οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων μετέχουν σε debate που οργανώνει το κρατικό κανάλι. Στέκονται όλοι όρθιοι, απαντούν με την σειρά τους στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και σχολιάζουν τις απαντήσεις των αντιπάλων τους. Κανείς δεν μοιάζει να κρατάει χρόνο - οι πάντες σέβονται τους συνομιλητές τους.

Στις εφημερίδες το μεγάλο θέμα είναι η επαπειλούμενη ανεξαρτητοποίηση της σοσιαλιστικής νεολαίας εξ αιτίας της θέσης του κόμματος στο φλέγον ζήτημα της εισαγωγής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας: οι κοινοβουλευτικοί σοσιαλιστές έχουν προτείνει πλήρη αντικατάσταση των παραδοσιακών κινητήρων από καταλυτικούς σε επτά χρόνια, οι νεολαίοι απαιτούν το μέτρο να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.

Από τις εκλογές, τελικά, θα αναδειχθεί κυβέρνηση υπό τους σοσιαλιστές.

Είναι οι τελευταίες εκλογές που θα κερδίσει ο Ούλοφ Πάλμε, πριν δολοφονηθεί...