Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Εκλογές 2000 και Internet: το τέλος της αρχής

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥ, προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Επαγγελματιών Internet, 20/3/00

Σχεδόν όλα τα στρατευμένα sites δημιουργήθηκαν την τελευταία στιγμή και με μισή καρδιά από ανθρώπους οι οποίοι αγνοούν τις ιδιαιτερότητες του web και τοποθετούν μέσα σε αυτά ό,τι βρουν, ελπίζοντας πως θα βρεθεί κάποιος να το διαβάσει.

Οι εκλογές της 9ης Απριλίου θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη των ανθρώπων του Internet ως η όμορφη άνοιξη της εύκολης δουλειάς και των πολλών χρημάτων. Εκατοντάδες αγχωμένοι υποψήφιοι δαπανούν καθημερινά σημαντικά ποσά, ελπίζοντας πως οι 400.000 Έλληνες χρήστες του δικτύου όχι μόνο θα τους ψηφίσουν, αλλά και θα επηρεάσουν θετικά γι' αυτούς το υπόλοιπο εκλογικό σώμα (Στο Internet θα βρει κανείς τους νέους, τους μορφωμένους και τους οικονομικά πιο ισχυρούς. Δηλαδή τους opinion leaders της κοινωνίας μας.)

Είναι απίθανο όμως πως κάποιος υποψήφιος θα ωφεληθεί σημαντικά από το δίκτυο. Σχεδόν όλα τα στρατευμένα sites δημιουργήθηκαν την τελευταία στιγμή και με μισή καρδιά από ανθρώπους οι οποίοι αγνοούν τις ιδιαιτερότητες του web και τοποθετούν μέσα σε αυτά ό,τι βρουν, ελπίζοντας πως θα βρεθεί κάποιος να το διαβάσει. Οι χρήστες όμως δεν είναι τόσο αφελείς και δεν ασχολούνται με sites τα οποία δεν περιέχουν κάτι χρήσιμο ή ουσιαστικό.

Επίσης, δεν έχουμε δει ακόμη ούτε ένα site με προτάσεις του υποψηφίου ειδικά για το Internet (νομοθεσία, κόστος χρήσης κ.λπ.). Φαίνεται πως κανείς δεν σκέφθηκε το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, το Internet είναι το μόνο θέμα το οποίο θα είχε εγγυημένη απήχηση στο σύνολο των 400 χιλιάδων χρηστών του δικτύου. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να έχουν διαφορετικές ιδέες, ιδιαίτερες προτιμήσεις ή ξεχωριστά συμφέροντα, αλλά είναι βέβαιο πως όλοι τους ασχολούνται με το Internet και τους ενδιαφέρει σοβαρά το παρόν και το μέλλον του.

Παρόλ' αυτά, θα ήταν πρόωρο να υποστηρίξει κανείς πως η προσπάθεια που αντιπροσωπεύουν όλα αυτά τα sites θα πάει χαμένη. Είναι αλήθεια πως η επίδρασή τους στους ψηφοφόρους δεν θα είναι μεγάλη. Ωστόσο, η επιρροή τους στους υποψηφίους και τους αυριανούς βουλευτές μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική. Πολλοί από αυτούς θεωρούν τη δημιουργία των σελίδων τους στο web ως μια σημαντική επένδυση, την οποία θα θελήσουν να διατηρήσουν ενεργή και μετά τις εκλογές. Αν πιστέψουν πραγματικά στο δίκτυο και μετατρέψουν τα web sites τους σε χώρους διαρκούς επικοινωνίας με το κοινό και προβολής του έργου και της σκέψης τους, θα προσφέρουν μια μεγάλη υπηρεσία στον εαυτό τους, στη δημοκρατία και στο Internet.

Στον εαυτό τους διότι θα δημιουργήσουν έναν ισχυρό πυρήνα ενημερωμένων οπαδών ο οποίος θα τους φανεί αφάνταστα χρήσιμος στο μέλλον, στη δημοκρατία διότι θα ενισχύσουν την επικοινωνία του πολίτη με τους εκλεγμένους (ή υποψήφιους) αντιπροσώπους του, και στο Internet διότι το τέλος αυτής της προεκλογικής εκστρατείας δεν θα σημάνει το τέλος του εκλογικού Internet, αλλά την αρχή μιας ισχυρής, υγιούς και διαχρονικής πολιτικοποίησης του δικτύου.