Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Εκλογές 2000 και Διαδίκτυο

του ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΝΟΥ, επικεφαλής Τμήματος Επικοινωνίας, Metron Analysis, 21/3/00

Στην Ελλάδα, ο "μύθος" του Internet είναι μάλλον δυσανάλογος με τα πραγματικά του δεδομένα και για τον λόγο αυτό, δημιουργείται στα πολιτικά στελέχη η εντύπωση ότι όποιος έχει παρουσία στο Internet, αυτομάτως τοποθετείται στην αιχμή των τεχνολογικών, επικοινωνιακών, αλλά και κοινωνικών εξελίξεων...

Οι προεκλογικές εκστρατείες κομμάτων, αλλά και μεμονωμένων υποψηφίων, βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη για τις εκλογές της 9ης Απριλίου. Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι πρόκειται για την πρώτη εθνική εκλογική αναμέτρηση, στην οποία η "ηλεκτρονική πολιτική επικοινωνία" κάνει σοβαρά την εμφάνισή της στην Ελλάδα. Θα ήταν μάλλον επανάληψη να επισημάνουμε και να αναλύσουμε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που το συγκεκριμένο πεδίο επικοινωνίας αντιμετωπίζει στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό, θα ήθελα να σταθώ σε ένα συγκεκριμένο σημείο, που το θεωρώ ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται το Internet στην Ελλάδα από τα πολιτικά στελέχη: στον Χρόνο.

Το πότε (και φυσικά το πώς...) αποφασίζει κάποιο πολιτικό στέλεχος να εντάξει το Internet στην προσωπική του επικοινωνία με το κοινό, είναι πραγματικά η ένδειξη του πώς το αντιμετωπίζει. Ο χρόνος λοιπόν αυτός, για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών στελεχών, τοποθετείται μέσα στον μήνα της προεκλογικής εκστρατείας και ειδικά κάποιες (1-2 εβδομάδες) πριν την ημέρα των εκλογών. Βασιζόμενος στην προσωπική μου εμπειρία, μπορώ με ασφάλεια να πω ότι ουδείς (πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων) έχει κατανοήσει τη "γραμματική του Internet" ως Μέσου Επικοινωνίας. Η αντιμετώπιση του Internet είναι αντιμετώπιση διαφημιστικού προεκλογικού φυλλαδίου και μόνο. Στην Ελλάδα, ο "μύθος" του Internet είναι μάλλον δυσανάλογος με τα πραγματικά του δεδομένα και για τον λόγο αυτόν δημιουργείται στα πολιτικά στελέχη η εντύπωση ότι όποιος έχει παρουσία στο Internet, αυτομάτως τοποθετείται στην αιχμή των τεχνολογικών, επικοινωνιακών, αλλά και κοινωνικών εξελίξεων (με όλα τα επιπλέον θετικά χαρακτηριστικά που του προστίθενται...).

Έχω όμως την αίσθηση ότι ουδείς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους γνωρίζει σε πόσους ακριβώς ανθρώπους απευθύνεται μέσω του Internet στην Ελλάδα, διότι αυτό είναι ένα στοιχείο που μάλλον δεν τον ενδιαφέρει. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι η εκμετάλλευση του αντίκτυπου (του impact) της γραπτής ή τηλεοπτικής είδησης ότι "ο τάδε πολιτικός έχει και site στο Internet", παρά το ίδιο το site αυτό καθαυτό. Τα δε συμβατικά ΜΜΕ απλά αναλώνονται σε άρθρα-καλλιστεία πολιτικών sites, χωρίς ποτέ να περιέχουν καμία κριτική (ίσες αποστάσεις μάλλον...), καμία ουσιαστική παρατήρηση και τελικά καμία ένδειξη ότι γράφονται από ανθρώπους οι οποίοι είναι γνώστες του χώρου και έχουν το θάρρος της γνώμης για να συγκρίνουν και να κρίνουν.

Και που οδηγούν όλ' αυτά; Ευχόμενος ειλικρινά το άμεσο μέλλον να αποδείξει ότι έχω άδικο, είμαι απολύτως σίγουρος ότι όλα αυτά τα προσωπικά sites των πολιτικών στελεχών, από την 10η Απριλίου και μέχρι το 2004 με την επόμενη προκήρυξη των εκλογών, θα παραμείνουν ως έχουν αυτή ακριβώς τη στιγμή. Ανενημέρωτα, παρατημένα στην τύχη τους, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για την ύπαρξή τους, ξεχασμένα και "άχρηστα" - ακριβώς σαν ένα φυλλάδιο που θα πετάξεις την επομένη των εκλογών.
Εκτός εξαιρέσεων (τα ονόματα των οποίων είναι περιττό να αναφέρουμε, γιατί όλες οι καλές δουλειές είναι γνωστές και στους ειδικούς του χώρου, αλλά και στο ευρύ κοινό) το σύνολο των πολιτικών στην Ελλάδα δεν έχει αντιληφθεί ότι το προσωπικό site στο Internet αποτελεί ένα "προσωπικό Μ.Μ.Ε.", που η ύπαρξη και η κατάστασή τους θα κριθεί και μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου από τους χρήστες του Internet - οι οποίοι δεν αποτελούν μόνο μια εξωτική, γραφική κατηγορία ανθρώπων, αλλά ένα δυναμικό, διαρκώς αυξανόμενο και απόλυτα ενεργό κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο έχει τα δικά του κριτήρια αξιολόγησης. Πολύ αυστηρά και πολύ ποιοτικά.

Μια και τα αμερικανικά πρότυπα της ηλεκτρονικής πολιτικής επικοινωνίας (σχεδιασμός και κατασκευή sites, περιεχόμενα, λειτουργικότητα κ.λπ.) αποτελούν το σημείο αναφοράς για όλα τα "θέλω" της τελευταίας στιγμής, καλό θα ήταν να ρίχνουν και μια ματιά οι ενδιαφερόμενοι για το πώς είναι αυτά τα sites και εκτός προεκλογικών περιόδων. Να αντιληφθούν ότι υπάρχουν ολόκληρα ειδικά επιτελεία ανθρώπων που δουλεύουν νυχθημερόν γι' αυτά και τα αντιμετωπίζουν όπως κάθε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Αν δεν αλλάξει η αντιμετώπιση αυτή του Internet στην Ελλάδα, καμία σοβαρή προσπάθεια δεν μπορεί να ευδοκιμήσει, ούτε για την εξάπλωσή, ούτε για τη χρήση, ούτε για την αναβάθμισή του Δικτύου στη χώρα μας. Απλά όλα αυτά τα sites (όσο αριστουργηματικά κι αν είναι στην κατασκευή τους), είναι πολύ πιθανόν στις 10 Απριλίου να αποτελούν τη "σαβούρα" του Ελληνικού Internet. Μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας...