Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024



Εισαγωγή

Επιμέλεια Άρθρων

Κατάλογος Άρθρων
Εκλογές Μάϊος 2023

Εκλογές Ιούλιος 2019

Εκλογές Μάιος 2019

Εκλογές Σεπτέμβριος 2015

Εκλογές Ιανουάριος 2015

Εκλογές Μάιος 2014

Εκλογές Ιούνιος 2012

Εκλογές Μάιος 2012

Εκλογές 2010

Εκλογές 2009

Εκλογές 2007

Εκλογές 2006

Εκλογές 2004

Εκλογές 2002

Εκλογές 2000


Στείλτε το άρθρο σας

Επικοινωνία

 

 

DIGITAL ELECTIONS VERSION

Εκλογές και Κοινωνία των Πολιτών και Πληροφοριών

του Δρ. Γιώργου Κ. Γκαντζιά, executive editor, Greek Politics Journal - Series Editor: Communications, Media and Cyberspace, Zeno Publishers, London [14/4/00] [31/3/00]

Η εκλογική αναμέτρηση της 9ης Απριλίου του 2000 ήταν έντονη, απρόβλεπτη και συναρπαστική τόσο για τους θεατές της τηλεόρασης, όσο και για τους ένθερμους οπαδούς των διαδικτυακών σελίδων. Επικοινωνιολόγοι, εκλογολόγοι και ειδικοί δημοσιογράφοι συνέθεσαν το σκηνικό της συναρπαστικής βραδιάς των εκλογικών αποτελεσμάτων. 

Από το άλλο μέρος, η βραδιά των εκλογών ανέδειξε την προχειρότητα που χαρακτηρίζει ένα φάσμα ειδικών της πολιτικής ζωής του τόπου οι οποίοι στο αγώνα τους να κερδίσουν εντυπώσεις αμφισβητούσαν τις περισσότερες φορές και τον ίδιο τους τον εαυτό. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην προσπάθεια να είναι πρώτοι στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων δημιουργούσαν συναισθηματικές φορτίσεις στους πιστούς τηλεθεατές τους μεταδίδοντας τα εκλογικά αποτελέσματα στο ρυθμό μετάδοσης των «ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων». Ταυτοχρόνως, τα πάνελ των ειδικών ανέλυαν την μεταβολή των αριθμών στις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να προβλέψουν το κόμμα που θα σχηματίσει κυβέρνηση. Με κύριο σκοπό να κερδίσουν την πρωτιά στην πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων έπεσαν στα «βαλτώδη νερά» των exit polls και τα περισσότερα τηλεοπτικά πάνελ παρασύρθηκαν σε εκτιμήσεις και προβλέψεις που δεν είχαν καμιά σχέση με τα πραγματικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης την επόμενη μέρα.

Μπορεί ακόμη και να ισχυριστεί κανείς ότι η βραδιά των εκλογικών αποτελεσμάτων βρισκόταν στον παλμό της αριθμητικής διακύμανσης που παρατηρείται στη Σοφοκλέους, παρομοιάζοντας τα όνειρα και τις προσδοκίες των ελλήνων ψηφοφόρων ως καταθέσεις στο «εκλογικό χρηματιστήριο». Με άλλα λόγια, όνειρα και προσδοκίες οι οποίες κατετέθησαν για να έχουν πραγματικό αντίκρυσμα στην ελληνική κοινωνία του εκσυγχρονισμού, της ανανέωσης και της κοινωνίας των πληροφοριών. Ποιοι είναι τελικά οι κερδισμένοι; Αυτοί που επένδυσαν στη διατήρηση της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος, ή όσοι επένδυσαν στην αλλαγή και την παράταξη της Αντιπολίτευσης;

Οι χαμένοι είναι σίγουρα ορισμένοι από το πολιτικό χώρο της Αντιπολίτευσης οι οποίοι αμφισβήτησαν αποφάσεις καταξιωμένων και έμπειρων ακαδημαϊκών σχετικά με την μετάδοση εκλογικών αποτελεσμάτων, προκαλώντας ερωτηματικά για την ένταση της επέμβασής τους σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των αποτελεσμάτων που στην αρχή ήταν ασαφή ως προς το προβάδισμα των κομμάτων και με κίνδυνο τη μετατροπή της εκλογικής βραδιάς σε πεδίο αντιπαραθέσεων και διαξιφισμών μεταξύ των οπαδών των δύο κομμάτων. Τραγικά λάθη επικοινωνιακής πολιτικής τα οποία θα ήταν δυνατόν να δημιουργήσουν εντάσεις και επεισόδια μεταξύ των ψηφοφόρων. Η επικοινωνιακή αδεξιότητα και ο παιδικός παροξυσμός που χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων μπορούσε να είχε ολέθρια αποτελέσματα στην ομαλή διεξαγωγή της δημοκρατικής αντιπαράθεσης στα πλαίσια μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Τότε ποιος θα ήταν υπεύθυνος; Η Δημοκρατία δεν δημιουργεί εντάσεις, αντίθετα, προσπαθεί να τις απαλύνει με τον πιο ακίνδυνο τρόπο.

Την επόμενη ημέρα, το ΠΑΣΟΚ προβάλει ανανεωμένο και δείχνει έτοιμο να οδηγήσει την χώρα στην Κοινωνία του Πολίτη και των Πληροφοριών του 21ου αιώνα. Το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ανανεωμένο και δείχνει απεγκλωβισμένο από τις παραδοσιακές αγκυλώσεις του κόμματος. Η επιτυχία του Κώστα Σημίτη δημιουργεί στο ίδιο αλλά και στην κυβέρνησή του περισσότερες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις προς όλους τους Έλληνες, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που αφορούν και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η σημαντική διεύρυνση του οποίου αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία του Κώστα Καραμανλή. 

Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της με στόχο τη δημιουργία εποικοδομητικού και αυστηρού διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο. Διάλογο δημοκρατικό, που θα χαρακτηρίζεται από τεκμηρίωση των θέσεων της Αντιπολίτευσης και ουσιαστική κριτική προς το έργο και την πολιτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ. Μόνο με την στρατηγική και πολιτική γνησιότητα των θέσεών της θα είναι σε θέση η ΝΔ να αποδείξει ότι ήταν άξια του ποσοστού που απέσπασε στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000. Τέλος, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις, στις οποίες θα κριθεί για το κατά πόσο θα επιτύχει να ακολουθήσει μια ενιαία και ανανεωμένη πολιτική στον τομέα της επικοινωνιακής βιομηχανίας που θα τοποθετήσει την Ελλάδα στα κύρια πολιτικά, πολιτιστικά και οικονομικά πεδία της παγκόσμιας κοινωνίας των πληροφοριών στις αρχές του 21ου αιώνα.